fbpx
VOLBIT– Hidroizolacija parkirališta

VOLBIT– Hidroizolacija parkirališta

Hidroizolacija parkirališta postala je bitan element svake renovacije i novogradnje višekatnog parkirališta. Možemo ju definirati kao primjenu vodonepropusne membrane (ili vodonepropusnog sloja) koja obavija zgradu kako bi zaštitila temeljnu strukturu od oštećenja elementima. U prošlom smo blogu govorili o VOLBIT proizvodima koji su idealni za hidroizolaciju podruma, a u današnjem ćete blogu saznati sve o tome kako VOLBIT 1K i 2K proizvode možete iskoristiti u hidroizolaciji parkirališta.

Što je hidroizolacija parkirališta i koja je njezina namjena?

Hidroizolacijom parkirališta sprječava se prodor vode kroz strukturu parkirališta kako bi se zaštitili beton i čelična armatura iznutra. Ako voda iscuri, tijekom godina ćete naići na razne probleme s korozijom čelika, što će ugroziti cjelovitost strukture parkirališta uzrokujući sigurnosne opasnosti i propadanje.

Razlog zašto tako mnogo parkirališta sada uključuje vodonepropusne tretmane je zaštita površina od jakih kemikalija iz automobila kao što su ulje, odmrzivači, ispušni plinovi, kloridi i druge automobilske tekućine. Također, štiti izložene površine od UV zračenja i vremenskih utjecaja zbog vlažnih i hladnih vremenskih uvjeta. Značajna prednost hidroizolacije je u tome što pruža zaštitu od abrazije i habanja u područjima s velikim prometom (slučajevi kada je hidroizolacija ujedno i završni habajući sloj na kolnoj površini).

Hidroizolacija parkirališta – trošak ili investicija?

Hidroizolacija parkirališta zapravo štedi novac vlasnicima nekretnina i upraviteljima objekata, budući da njezina izdržljivost i svojstva premošćivanja pukotina znače duži život i manje održavanja. Materijal je dizajniran tako da odbija ulja i kloride od impregniranja površine, što znači i lakše čišćenje. Posljedično, troškovi popravka i održavanja svedeni su na minimum.

VOLBIT – namjena i karakteristike

VOLBIT je polimer-bitumenski elastični premaz punjen polistirenskim granulama osmišljen za hidroizolaciju i zaštitu prvenstveno ukopanih armirano-betonskih zidova, ali i ostalih UV neizloženih površina kao što su AB temeljne ploče, balkoni, terase ili parkirališta (ispod glazure ili npr. betona za pad). Za vrijeme hladnijeg vremena prvenstveno se koristi proizvod VOLBIT 2K koji u drugoj komponenti sadrži ubrzivač sušenja, dok se VOLBIT 1K koristi pretežno u ljetno vrijeme.

Volbit proizvod posjeduje niz prednosti, a neke od njih su sljedeće:

 • Pogodno za vertikalnu i horizontalnu ugradnju
 • Lagana ugradnja i sastav bez otapala
 • Jednostavno nanošenje
 • Produženo otvoreno vrijeme ugradnje
 • Elastična svojstva omogućuju premoštenje pukotina
 • Visoka otpornost na bakterija, soli i kiseline iz tla
 • Visoka stabilnost

 

Područja primjene

 • Za vertikalnu i horizontalnu ugradnju
 • Za hidroizolaciju, zaštitu i brtvljenje
 • Za hidroizolacijsko brtvljenje temelja
 • Za lijepljenje ploča termoizolacije i drugih ploča manje težine

Postupak ugradnje

Podloga mora biti suha, čista i bez oštrih rubova, pukotina, mraza, ulja, masnoća, prašine, kemijskih spojeva i ostalih nečistoća. Drveni, metalni i plastični klinovi moraju biti uklonjeni te prodiruća voda i druga curenja moraju biti spriječeni. Rupe i praznine moraju biti popunjene. Mjehurenje zbog pora u betonu se može umanjiti ugradnjom veznog sloja ili kaše. Preporuča se i parajmanje podloge sa razrijeđenim proizvodom.

 

Hidroizolacija parkirališta uz pomoć VOLBIT proizvoda

U slučajevima kada završna obrada parkirališta nisu UV stabilne hidroizolacije ili asflat nego oblik betonske površine, odličan izbor za hidroizolaciju predstavlja polimer-bitumenski elastični premaz VOLBIT.

Kako nema certificiranu UV stabilnost, VOLBIT mora biti zaštićen betonskim slojem ili glazurom te postaje odlična alternativa klasičnim hidroizolacijama kao što su npr. bitumenske ljepenke ili čak i sintetske jednoslojne membrane.

Osim gleterom, proizvod se može ugrađivati i strojnim prskanjem te na taj način ubrzava izvođenje u odnosu na klasične hidroizolacije te smanjuje rokove gradnje.

VOLBIT 1K i VOLBIT 2K nabavite u prodajnim centrima Termodinamike u Splitu i Zagrebu ili kontaktirajte naš odjel hidroizolacija koji će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook i LinkedIn te se prijavite na naš tjedni newsletter kako biste uvijek bili u toku sa svim trendovima, savjetima i proizvodima iz asortimana.