fbpx
Jednostavna i kvalitetna hidroizolacija uz Volbit 1K

Jednostavna i kvalitetna hidroizolacija uz Volbit 1K

Vlaga u podrumu može uzrokovati različite posljedice koje mogu prouzročiti značajna oštećenja, a čija sanacija je skupa i zahtjevna. Najčešće se javljaju mrlje i plijesan kao rezultat kapilarne vlage ili fasade koja je loše realizirana pri čemu je potrebno utvrditi da li je izvor vlage vanjski ili unutarnji. Na vlagu u podrumskim prostorima utječu različiti faktori, a najčešći su sljedeći: probijanje hidroizolacije, puknuće cijevi u zidovima, prokišnjavanje i neadekvatna hidroizolacija.
Normalna razina vlažnosti za ljudsko tijelo je između 40-60%, a sve više od navedenog povećava rizik od bolesti dišnih puteva, kožnih bolesti i astme. Ako imate problema s povećanom vlagom u podrumu ili tražite hidroizolacijski proizvod koji će opravdati sva vaša očekivanja, na pravom ste mjestu! Donosimo vam sve što trebati znati o pravilnoj hidroizolaciji podruma.
Što je važno prilikom odabira vrste hidroizolacije?

Što je važno prilikom odabira vrste hidroizolacije?

Odabir vrste hidroizolacije ovisi o namjeni objekta i količini vode kojoj je izložen. Općenito govoreći za sve vrste hidroizolacije važno je da su:
• Nepropusne za vodu
• Elastične
• Čvrste na pritisak
• Otporne na visoke i niske temperature
• Trajne
• Kompatibilne s drugim materijalima
• Neškodljive za podzemne vode
• Otporne na prodor korijenja

Vrste hidroizolacije

Razlikujemo nekoliko načina za pravilnu izolaciju podruma od podzemnih voda.

Vertikalna zaštita

Vertikalna zaštita se koristi kod unutarnjih zidova ako je podzemna voda vrlo blizu ili nema odvodnih sustava oko kuće. Navedena je zaštita raspoređena po obodu unutar zgrade.

Horizontalna izolacija

Horizontalna i vertikalna izolacija se međusobno kombiniraju kako bi se poboljšala zaštitna svojstva materijala. Horizontalna je izolacija neophodna za glineno tlo jer sprječava razmjenu pare na mjestima koja ispuštaju podzemne vode.


Probojna hidroizolacija


Probojna se hidroizolacija koristi kod pritiska podzemne vode i odvodnje jer je njezina namjena popunjavanje šupljina kako bi se zaustavio ulazak vlage.


VOLBIT 1K-idealan proizvod za hidroizolaciju podruma

VOLBIT 1K je polimer-bitumenski elastični premaz punjen polistirenskim granulama osmišljen za hidroizolaciju i zaštitu prvenstveno ukopanih armirano-betonskih zidova, ali i ostalih UV neizloženih površina kao što su AB temeljne ploče, balkoni, terase ili parkirališta (ispod glazure ili npr. betona za pad).
Krase ga karakteristike kao što su elastičnost, sposobnost premoštenja pukotina te brza i jednostavna ugradnja. Proizvod se ugrađuje u dva uzastopna sloja na prethodno pripremljenu podlogu koja podrazumijeva brušenje te izravnavanje eventualnih neravnina. Proizvod je na bazi vode što znači da se može ugrađivati na zidove gotovo odmah po demontaži oplate.
Ugrađuje se gleterom odnosno gladilicom ili uz pomoć airless stroja prskanjem. Potrošnja varira ovisno o namjeni te o uvjetima podzemne vode, ali uglavnom se kreće oko 3,6 litre/m2.
Najčešće se koristi kao alternativni sustav klasičnim bitumenskim ljepenkama, a može se uspješno kombinirati sa nekim drugim tehnologijama hidroizolacije na susjednim pozicijama (npr. AB temeljna ploča ili slično).


Područja primjene
• Za vertikalnu i horizontalnu ugradnju
• Za hidroizolaciju, zaštitu i brtvljenje
• Za hidroizolacijsko brtvljenje temelja i fasada
• Za lijepljenje ploča termoizolacije i drugih ploča manje težine


Postupak ugradnje

Podloga mora biti pripremljena u skladu sa DIN EN 18533 Part 3. Podloga mora biti suha, čista i bez oštrih rubova, pukotina, mraza, ulja, masnoća, prašine, kemijskih spojeva i ostalih nečistoća. Drveni, metalni i plastični klinovi moraju biti uklonjeni te prodirajuća voda i druga curenja moraju biti spriječeni. Rupe i praznine moraju biti popunjene. Mjehurenje zbog pora u betonu se može umanjiti ugradnjom veznog sloja ili kaše. Preporuča se i parajmanje podloge sa razrijeđenim proizvodom.
Sada, kada ste se uvjerili da je Volbit K1 hidroizolacijski proizvod idealan za izolaciju podruma, vrijeme je da ga isprobate! Nabaviti ga možete u prodajnim centrima Termodinamike u Zagrebu i Splitu, a naš tim iz asortimana hidroizolacijskih proizvoda vam stoji na raspolaganju za sva pitanja.
Pratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook i LinkedIn te se prijavite na naš tjedni newsletter kako biste uvijek bili u toku sa svim trendovima, savjetima i proizvodima.