fbpx
POVIJEST I EVOLUCIJA ZAŠTITNE OBUĆE: Od drvenih klompi do moderne obuće

Priča o zaštitnoj obući počinje s drvenim klompama. U početku su ih nosili farmeri kako bi zaštitili svoja stopala od težine krava i konja. Kasnije su klompe postale neizostavan dio radnih uniformi u tvornicama, pružajući osnovnu zaštitu radnicima.

No, s napretkom industrijalizacije u 19. stoljeću, klompe su se pokazale nedovoljnima u sve opasnijim radnim okruženjima. Uslijedile su radničke pobune i zahtjevi za sigurnijim uvjetima rada, što je izravno utjecalo na razvoj zaštitne obuće.

RANE SIGURNOSNE CIPELE
Do 1930-ih, tvrtke su počele prepoznavati potrebu za boljim sigurnosnim mjerama na radnom mjestu. Red Wing Shoe Company počeo je proizvoditi čizme s čeličnim vrhovima, označavajući značajan napredak u zaštitnoj obući. Iako su bile teške i glomazne, pružale su dodatnu sigurnost.


Nakon Drugog svjetskog rata, zaštitna obuća je brzo napredovala. U 1970-ima, Zakon o zaštiti na radu uspostavio je OSHA-u, što je dovelo do globalnih sigurnosnih standarda, uključujući ISO standarde, kako bi se zaštitili radnici diljem svijeta.

SUVREMENA ZAŠTITNA OBUĆA

Danas zaštitna obuća spaja sigurnost, udobnost i stil. Dolazi u različitim oblicima, od čizama do tenisica, osmišljena kako bi odgovorila na specifične radne rizike.
Na primjer, zaštitne kapice štite od padajućih predmeta, dok neklizajući potplati sprječavaju klizanje u mokrim uvjetima.

Ovaj napredak učinio je zaštitnu obuću i modnim i praktičnim izborom za različite profesije. Tvrtke poput Lemaitre Sécurité nastavljaju inovirati, stvarajući i ekološki prihvatljive opcije kako bi udovoljile potrebama modernog društva.


Povijest Lemaitre Sécuritéa počela je 1848., kada su proizvodili cipele i čizme za Napoleonovu vojsku. Godine 1974. postali su jedni od prvih koji su ovladali tehnologijom izravnog ubrizgavanja za poliuretanske potplate, kombinirajući udobnost i zaštitu.

Danas Lemaitre Sécurité ostaje lider u zaštitnoj obući, balansirajući sigurnost, udobnost i stil za radnike u raznim industrijama.

Veliki izbor modela zaštitne obuće potražite u Termodinamici.