fbpx
KAKO SE UČINKOVITO SUOČITI S PUKOTINAMA NA FASADI?

U ovom ćemo blogu razložiti zašto se pojavljuju, kako narušavaju integritet vašeg objekta, i kako ih učinkovito sanirati koristeći RÖFIX asortiman proizvoda.

Pronalazak uzroka pukotina

Pukotine na fasadi mogu biti posljedica mnogih faktora, od nepravilne izvedbe do vanjskih utjecaja.

Prvi korak u sanaciji je utvrđivanje uzroka, promatranjem širine, izgleda i vremena nastanka pukotina.

Širina pukotine može ukazati na intenzitet problema, dok njezin izgled može otkriti je li problem površinski ili ukazuje na strukturne slabosti. Također, vrijeme kada se pukotina prvi put pojavila može nam pomoći u razumijevanju njenog uzroka – je li to posljedica nedavnog događaja ili dugotrajnog problema.

Pukotine uzrokovane žbukom

Pravilna primjena žbuke ključna je za izbjegavanje pukotina, no kad se one ipak pojave, važno je razumjeti njihov tip:

Pukotine uslijed spuštanja: Horizontalne pukotine duge 10 do 20 cm mogu signalizirati na probleme s debljinom nanosa žbuke.

Pukotine uslijed skupljanja: Ako se pojavljuju uskoro nakon nanošenja žbuke, moguće je da je došlo do prebrzog sušenja.

Pukotine uslijed puzanja: Mrežaste strukture koje se razvijaju mjesecima ili godinama nakon žbukanja zahtijevaju posebnu pažnju.

Rascjepne pukotine i pukotine iz fuga (kapilarne)

Rascjepne pukotine koje počinju kod otvora u zidu i prate fuge podloge mogu ukazivati na ozbiljne promjene u strukturi zgrade i zahtijevaju detaljnu analizu.

Rascjepne pukotine se obično javljaju uslijed različitih vrsta opterećenja ili promjena u materijalu koji čini zid. Ove pukotine se mogu javiti vertikalno ili dijagonalno i obično su rezultat tenzijskih sila unutar zida.

Pukotine iz fuga su pukotine koje se formiraju duž spojeva ili fuga između građevinskih elemenata. One su često rezultat slabljenja materijala u fugama, ali mogu biti i pokazatelji problema s temeljem ili konstrukcijom zida.

Rješenja za sanaciju U svom asortimanu, RÖFIX nudi proizvode kao što su Renoplus® za sanaciju pukotina uslijed spuštanja, PE 416 ETICS® MICRO za pukotine uslijed puzanja, i Renostar® u kombinaciji sa staklenom mrežicom za pukotine iz fuga.

Bez obzira na tip pukotine, ključno je ne ignorirati ih.

Savjetovanje s građevinskim inženjerom i korištenje pravih materijala može vratiti izgled i čvrstoću vašem domu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica vezanih uz fasade ili proizvode marke Rofix, slobodno se obratite našem timu.

Naši stručnjaci su Vam uvijek na raspolaganju i rado će Vam pomoći sa svim informacijama ili savjetima koji su Vam potrebni.