fbpx
Sigurnost i dugovječnost: Zašto je hidroizolacija bazena neophodna

Bazen u vašem dvorištu može biti izvor neizmjerne zabave i opuštanja. Međutim, da bi se osiguralo da bazen dugoročno ostane u top stanju, ne samo nakon izgradnje, jedan od ključnih aspekata o kojem treba voditi računa je hidroizolacija.

Bez adekvatne hidroizolacije, bazen može postati izvor frustracija i nepotrebno visokih troškova. U ovom blogu, istražit ćemo zašto je hidroizolacija bazena važna i kako možete osigurati da vaš bazen bude siguran i dugotrajan.

ZAŠTO JE HIDROIZOLACIJA BAZENA TAKO VAŽNA?

Hidroizolacija bazena spriječava curenje vode iz bazena u okolni teren i strukture. Bez nje, voda može prodirati kroz mikropukotine u betonu ili drugim materijalima, dovodeći do problema kao što su:

  • Oštećenje strukture bazena i okolnih površina
  • Gubitak vode i povećani troškovi vode
  • Pojava plijesni i gljivica zbog vlage
  • Potreba za čestim i skupim popravcima

KAKO SE POSTIŽE HIDROIZOLACIJA BAZENA?

Hidroizolacija bazena postiže se korištenjem različitih materijala i tehnika, ovisno o tipu i konstrukciji bazena. Evo nekoliko ključnih koraka u procesu hidroizolacije:

  1. Priprema površine

Prije nanošenja hidroizolacijskog materijala, površina bazena mora biti temeljito očišćena i pripremljena. To uključuje uklanjanje bilo kakvih ostataka, popravak pukotina i osiguravanje da je površina glatka.

  1. Izbor pravog materijala

Postoji nekoliko različitih vrsta hidroizolacijskih materijala, uključujući tekuće membrane, bitumenske trake i PVC folije. Odabir pravog materijala ovisi o mnogim faktorima, uključujući tip bazena, klimatske uvjete i specifične zahtjeve projekta. 

  1. Precizna aplikacija

Nanošenje hidroizolacijskog materijala zahtijeva stručnost i preciznost. Ovo može uključivati ručno nanošenje tekućih membrana ili strojno zavarivanje PVC folija. Važno je osigurati da su svi spojevi, kutovi i prijelazi pažljivo zatvoreni kako bi se spriječilo bilo kakvo propuštanje.

  1. Testiranje

Nakon nanošenja hidroizolacijskog sloja, važno je provesti testiranje kako bi se osiguralo da nema curenja. To može uključivati ispunjavanje bazena vodom i praćenje tijekom nekoliko dana.

I ZA KRAJ, VAŽNO ZA ZAPAMTITI

Adekvatna hidroizolacija ključna je za dugotrajnost i funkcionalnost vašeg bazena. Uz pravilnu pripremu, odabir kvalitetnih materijala i stručnu aplikaciju, možete uživati u svom bazenu godinama, bez brige o curenju i oštećenjima. Ako niste sigurni u najbolji pristup za vaš bazen, razgovarajte s našim profesionalcem koji će vam pružiti savjet i pomoći u osiguravanju da vaš bazen bude siguran, zdrav i spreman za ljetne zabave.

RÖFIX – PROPORUKA STRUČNJAKA 

Betonsku površinu potrebno je očistiti i ukloniti sve nenosive dijelove (podloga mora biti čista, čvrsta i nosiva). Ukoliko postoje oštećenja uslijed ishrđale armature ili je armatura preblizu površine betona, istu je potrebno detaljno očistiti, premazati armaturu i dio betona uz armaturu sa Creteo®Repair CC 170 Antikorozivnom zaštitom.

Potrebno je nanijeti predpremaz RÖFIX AP 300 Koncentrat, sušenje minmalno 24 sata. Nakon sušenja Creteo®Repair CC 170, sve neravnine i udubljenja poravnati sa RÖFIX FS 630 Masom za izravnavanje sa smanjenim klizanjem, te kompletnu betonsku bazensku školjku izravnati sa FS 630.

Već slijedeći dan (u normalnim i suhim vremenskim uvjetima) može se izvoditi hidroizolacija sa RÖFIX AS 345 Optiseal® 1K fleksibilna hidroizolacija ili RÖFIX AS 341 Optilastic® 2K fleksibilna hidroizolacija, u koju se utapa alkalno postojana armirna mrežica RÖFIX P50, te u svim kutevima RÖFIX AS 910 Traka za brtvljenje, a treba voditi računa i o kvalitetnom brtvljenju spoja sa odvodima (manšete, …). Nakon sušenja hidroizolacije, slijedi lijepljenje keramičkih pločica sa RÖFIX AG 610 Bianco FLEX C2TE S1 ili RÖFIX AG 685 SUPERFLEX C2TE S2 fleksibilnim ljepilom (za velike formate pločica). Fugiranje se izvodi isključivo sa RÖFIX AJ 315 EP Dvokomponentnom epoksidnom masom za fugiranje.