fbpx
Kako osvježiti i obnoviti požutjele radijatore: Savjeti i trikovi za vraćanje sjaja

S vremenom, radijatori mogu izgubiti svoj prvobitni sjaj i postati požutjeli, što može utjecati na opći izgled vašeg doma. No, ne brinite – postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste vratili novi izgled vašim radijatorima. Evo detaljnog vodiča za osvježavanje i obnovu požutjelih radijatora.

ZAŠTO RADIJATORI POŽUTE?

Prije nego što zaronimo u proces obnove, važno je razumjeti zašto radijatori požute. Glavni razlog je izlaganje toplini i svjetlu, što može uzrokovati da određene vrste boje vremenom mijenjaju boju. Također, dim, prašina i svakodnevna upotreba mogu doprinijeti ovom problemu.

KORAK 1: PRIPREMA

Prvi korak u obnovi vaših radijatora je temeljita priprema. Isključite radijator i pustite da se potpuno ohladi. Zaštitite pod i namještaj oko radijatora pomoću cerada ili novina.

KORACI 2 I 3: ČIŠĆENJE i BRUŠENJE

Prije nego što započnete s bojanjem, važno je dobro očistiti radijator. Koristite blagi deterdžent i vodu ili specijalizirane proizvode za čišćenje kako biste uklonili prašinu, masnoću i druge nečistoće. Nakon čišćenja, dobro osušite radijator. 

Ako je boja na radijatoru ispucala ili se ljušti, potrebno je lagano obrusiti površinu kako biste uklonili nepravilnosti. To će pomoći novom sloju boje da se bolje pridrži. Koristite fino brusni papir i nježno obrusite površinu.

  • Metalni radijatori: Masnoće očistiti nitro razrjeđivačem. Hrđu odstraniti mehanički. Čistom tkaninom očistiti prašinu.
  • Bakarne cijevi: Masnoće očistiti nitro razrjeđivačem. Zatim površinu prebrusiti brusnom krpom od sintetičkih vlakana. Ne koristiti žičane četke.
  • Stari premazi: Oštećene premaze u potpunosti odstraniti. Neoštećene premaze fino prebrusiti i očistiti.

KORAK 4: NANOŠENJE TEMELJNOG PREMAZA

Za radijatore koji su požutjeli preporučuje se upotreba kvalitetnog temeljnog premaza koji će pomoći u prikrivanju starih boja i osigurati da novi sloj boje traje duže. Odaberite temeljni premaz prikladan za visoke temperature. 

Preporuka Termodinamika stručnjaka je da površine premažete osnovnom bojom za metal AQUAMAX Metal Primer, a sve prema uputstvu. Nakon 6 sati, odnosno kada se AQUAMAX Metal Primer osuši, nanositi AQUAMAX Radijator lak.

KORAK 5: BOJANJE/LAKIRANJE

Kada se temeljni premaz osuši, vrijeme je za bojanje. Odaberite boju ili lak za radijatore koja je otporna na visoke temperature i koja neće žutjeti s vremenom. Nanesite boju ili lak ravnomjerno, koristeći kist ili valjak.

Preporuka Termodinamika stručnjaka je uporaba AQUAMAX Radijator laka za radijatore i radijatorske cijevi, na bazi vodene disperzije akrilnih veziva, otporan na visoke temperature, do 120 ℃. AQUAMAX Radijtor lak ne žuti i nema neugodan miris, izuzetno je postojan, tvrd, ima odličnu pokrivnu moć i elastičnost. Koristi se za zaštitu novih površina i reparaciju starih premaza.

KORAK 6: SUŠENJE

Nakon bojanja, važno je dopustiti da se radijator dobro osuši prije nego što ga ponovno uključite. Pratite upute proizvođača boje za preporučeno vrijeme sušenja.

SAVJETI ZA ODRŽAVANJE

  • Redovito čistite radijatore kako biste spriječili nakupljanje prašine i nečistoća.
    • Ako je moguće, izbjegavajte izravno izlaganje radijatora sunčevoj svjetlosti kako biste smanjili rizik od žutila.
    • Koristite blage čistače kako ne biste oštetili površinu boje.

Obnovom požutjelih radijatora ne samo da ćete poboljšati estetiku vašeg doma, već ćete i povećati učinkovitost grijanja osiguravajući da vaši radijatori rade na optimalnoj razini. S malo truda i pažnje, vaši radijatori mogu izgledati kao novi i pridonijeti ugodnoj atmosferi vašeg doma.

Za više informacija kontaktirajte nas ili posjetite u poslovnicama u Zagrebu ili Splitu.