fbpx
ROCKWOOL kamena vuna za fotonaponske sustave

ROCKWOOL kamena vuna za fotonaponske sustave

Stvorite krovove koji su spremni za izazove modernog života!

Fotonaponski sustavi odnosno solarni paneli na zgradama jedna su od glavnih mjera o kojima se raspravlja na europskoj razini kada je riječ o opskrbi energije iz takozvanih “zelenih izvora” a sve kako bi se osigurali zahtjevi energetske učinkovitosti ne samo novogradnje, već i dubinskih rekonstrukcija i obnova. Međutim, nisu svi krovovi spremni za takve instalacije, te ne mogu odgovoriti na određene zahtjeve – od povećanog opterećenja, do intenzivnog prometa. ROCKWOOL u svom asortimanu nudi rješenje od kamene vune, a mi vam donosimo sve informacije o ROCKWOOL proizvodima za izolaciju ravnih krovova.

Ravni krov s fotonaponskim sustavom

Ravni krovovi, posebno u visokogradnji, jedno su od najprikladnijih mjesta za postavljanje fotonaponskih sustava, odnosno solarnih panela, za opskrbu zgrade energijom iz obnovljivih izvora. Međutim, njihova ugradnja i održavanje povećavaju zahtjeve za tehničke parametre krovova, kako za hidro i toplinsku izolaciju, tako i za cjelokupnu nosivu ovojnicu. A to znači da se ti zahtjevi moraju uzeti u obzir već tijekom projektiranja i, sukladno tome, tijekom izvođenja krova.

U Hrvatskoj ne postoji propis o posebnim zahtjevima za izolaciju od kamene vune. Ali kao primjer možemo uzeti njemačku Direktivu o ravnim krovovima, koja zahtijeva nosivost od najmanje 70 kPa (kN/m²) za ravne krovove s fotonaponskim instalacijama za izolaciju od kamene vune.

Promjene opterećenja na ravnim krovovima s fotonaponskim sustavima

Često se opterećenje na ravnom krovu mijenja postavljanjem fotonaponskog sustava. Na primjer, teret snijega, koji inače leži izravno na krovnoj hidroizolaciji, sada se preko elemenata fotonaponskog sustava prenosi na hidroizolacijsku membranu, odnosno izolaciju. Opterećenje od vlastite težine fotonaponskog sustava i snijega prenosi se na izolaciju preko plošnih nosača, trakastih nosača ili stopa. Kao rezultat toga, opterećenje na površini izolacijskog materijala može se nepovoljno promijeniti od neznatnog ravnomjerno rasprostranjenog opterećenja do značajnog točkastog opterećenja.

Kako bi se osigurala dugoročna iskoristivost krovne konstrukcije opterećene fotonaponskim sustavom, potrebno je voditi računa o dopuštenom opterećenju ROCKWOOL izolacijskih ploča za ravne krovove.

ROCKWOOL Hardrock 1000

Hardrock 1000 ploče od kamene vune dvoslojne gustoće za izolaciju ravnih krovova, ROCKWOOL-ov je proizvod s najboljim mehaničkim performansama, što uključuje najbolju vrijednost točkastog opterećenja na tržištu kao i visoku vrijednost tlačne čvrstoće. Proizvod je namijenjen za primjenu na ravnom krovu, posebno kad je potrebno redovito održavanje i gdje se zahtijeva veća izdržljivost pri hodu (točkasto opterećenje) i tlačna čvrstoća (statičko opterećenje).

SVOJSTVA

  • negoriv materijal – reakcije na požar A1
  • dvoslojne ploče – gornji sloj velike gustoće omogućuje veliku otpornost na točkasto opterećenje
  • odlična toplinsko izolacijska svojstva – niska vrijednost toplinske provodljivosti (λ) dodatno poboljšana donjim slojem manje gustoće
  • zvučno izolacijska svojstva
  • paropropusnost
  • vodoodbojnost
  • dimenzijska stabilnost
  • kemijska neutralnost

ROCKWOOL Hardrock 1000 možete pronaći u asortimanu Termodinamike u prodajnim centrima Split i Zagreb, a za sve informacije i savjete možete kontaktirati naš odjel suhe gradnje.

Diljem Hrvatske sve je veći interes i potreba za energijom iz fotonaponskih panela. Neovisnost o energiji nikad nije bila važnija za osiguranje stabilnosti, bilo da se radi o pojedincu ili državi. Ali kako raste ta potreba, tako su se pojavili i problemi zbog neadekvatnog izbora vrste materijala koji se koriste. Kao rješenje problema, ROCKWOOL je razvio proizvod Hardrock 1000 koji se ugrađuje kao jednoslojni izolacijski proizvod od kamene vune s CE certifikatom za ukupnu debljinu izolacijskog materijala, gdje su deklarirano točkasto opterećenje i tlačna čvrstoća jasno vidljivi te znamo koje performanse možemo očekivati.

Pratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook i LinkedIn te se prijavite na naš tjedni newsletter kako biste uvijek bili u toku sa svim trendovima, savjetima i proizvodima za suhu gradnju.