fbpx
Fasada po mjeri uz Maxima proizvode

Fasada po mjeri uz Maxima proizvode

U prošlom smo vam blogu prikazali obnovu zastarjele i oštećene fasade koristeći isključivo Maxima proizvode, a danas ćemo vam prikazati proces izrade fasade novoizgrađene obiteljske kuće. Za izradu moderne i funkcionalne fasade, koristili su se Maxima proizvodi, a cijeli proces kao i opis proizvoda, donosimo vam u nastavku.

Korak 1: Postava izolacijskog materijala

Početni korak kod nanošenja fasade je postava izolacijskog materijala, koji je iznimno važan. Prilikom izgradnje obiteljske kuće, korišten je Maxima STIROMOL® Thermo -jednokomponentni, elastični, suhi tip građevinskog ljepila, izrađen od hidrauličkih i sintetičkih veziva uz dodatak aditiva. Namijenjen je za lijepljenje stiropora na sve vrste mineralnih podloga, kao i za armirni sloj na EPS pločama.

Kako se koristi?

STIROMOL Thermo od 25kg dodati na 6-6.5l vode i miješati do stvaranja homogene mase bez grudica. Pričekati 10 minuta, pa ponovo intenzivno izmiješati. Ovako pripremljena masa spremna je za ugradnju i mora se iskoristiti u roku od 2 sata. STIROMOL Thermo nanositi na termoizolacijske ploče uz rub i u 3 do 6 točaka po sredini ploče (pokrivenost ljepilom min. 40%), pa ih pritiskanjem lijepiti na čvrstu i čistu podlogu. Na zalijepljene termoizolacijske ploče, nakon 2-3 dana, preporučamo tiplanje (6 kom/m²).

Korak 2: Armiranje i postava mrežice

Kod armiranja i postave mrežice, korišteni su proizvodi STIROMOL Elastic te MAXITHERM Glass Fiber Mesh 145 g/m2. STIROMOL Elastic je jednokomponentni, visokoelastični, suhi tip građevinskog ljepila, izrađen od hidrauličkih i sintetičkih veziva, uz dodatak specijalnih aditiva. Namijenjen je za lijepljenje i armiranje termoizolacijskih ploča: stiropora, grafitnog stiropora, stirodura i kamene vune, na sve vrste mineralnih podloga.

Kako se koristi STIROMOL Elastic?

STIROMOL Elastic od 25kg dodati na 6-6.5l vode i miješati do stvaranja homogene mase bez grudica. Pričekati 10 minuta, pa ponovno intenzivno izmiješati. Ovako pripremljena masa spremna je za ugradnju i mora se iskoristiti u roku od 2 sata. STIROMOL Elastic nanositi na termoizolacijske ploče uz rub i u 3-6 točaka po sredini ploče (pokrivenost ljepilom min. 40%). Na ploče kamene vune nanijeti ljepilo cijelom površinom, koristeći nazubljeni gleter. Ploče pritiskanjem lijepiti na čvrstu i čistu podlogu. Na zalijepljene termoizolacijske ploče, nakon 2-3 dana, preporučamo tiplanje (6 kom/m²). Postavljanje armaturne mrežice vršiti utiskivanjem u sloj nanesenog STIROMOL Elastic-a, u debljini od 2-3mm, s preklopom od 10cm, a zatim cijelokupnu površinu izravnati STIROMOL Elastic-om. Ukupna debljina nanesenog STIROMOL-a Elastic treba biti min. 4mm.

Korak 3: Nanošenje podloge

Prije stavljanja završnog sloja fasade, obavezno je nanošenje primera. Prilikom postavljanja fasade navedene obiteljske kuće, korišten je ROLOGRUND® SN. ROLOGRUND SN je grubi silikonski temeljni premaz, mikroarmiran sintetičkim vlaknima i punjen kvarcnim pijeskom. Upotrebljava se za grundiranje mineralnih površina, prije nanošenja silikonskih dekorativnih žbuka.

Kako se koristi?

Površina mora biti: suha, nosivo sposobna, očišćena od prašine, masnoća, trošnih dijelova i starih premaza. ROLOGRUND SN tonirati u približnu nijansu završne žbuke. ROLOGRUND SN nanositi valjkom ili četkom, u jednom sloju, pri čemu se može razrijediti vodom do 10%. Vrijeme sušenja, pri optimalnim uvjetima je min. 12 sati. Poslije upotrebe, alat odmah oprati vodom.

Korak 4: Nanošenje silikonske dekorativne žbuke

Da bismo na kraju dobili fasadu kakvo smo zamišljali, potrebno je nanijeti silikonsku dekorativnu žbuku ROLOSIL® SN. ROLOSIL SN je kvalitetna, dekorativna žbuka na bazi silikona. Odlikuje se visokom čvrstoćom i dobrom paropropusnošću. Namijenjen je za zaštitu i dekoraciju vanjskih i unutarnjih mineralnih zidnih površina. Završni je sloj pri izradi termoizolacijskih fasada. Proizvodi se u bijeloj boji, a može se tonirati i na MAXMIX sistemu, u nijansama označenim sa F.

Kako se koristi?

Površina mora biti: ravna, suha, čista, bez slabo vezanih dijelova, prašine, vodotopivih soli, masti i ostalih nečistoća, koje mogu spriječiti dobro prijanjanje na podlogu. Žbukane površine sušiti 28 dana, a završni sloj ljepila za armiranje 7 dana. Prije nanošenja, obavezno je grundiranje površine ROLOGRUND SN grubim silikonskim temeljnim premazom, toniranim u približnu nijansu završne žbuke. Nanositi čeličnim ili plastičnim gleterom, a završnu obradu izvoditi plastičnim ravnim gleterom. Poslije upotrebe, alat odmah oprati vodom.

 

Uz sve navedene Maxima proizvode, vaša fasada može biti funkcionalna i moderna. Sve Maxima proizvode za uređenje fasade možete naručiti u prodajnim centrima Termodinamike u Zagrebu i uskoro u Splitu. Za sva pitanja i savjete, možete kotaktirati naš odjel suhe gradnje.

Pratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook i LinkedIn te se prijavite na naš tjedni newsletter kako biste uvijek bili u toku sa svim trendovima, savjetima i proizvodima za gradnju i uređenje doma.