fbpx
Podložne žbuke

Podložne žbuke

Provjereni sustavi žbuka za moderne zidove visokih izolacijskih svojstava

Žbuka je smjesa vode, gašenog vapna i pijeska ili morta kojom se prekrivaju pročelja, zidovi i stropovi da bi se nakon njezina stvrdnjavanja postigla ravna površina. Može se koristiti na fasadama i unutarnjim prostorima. Sustave žbuka razlikujemo prema vrsti primijenjenog materijala, načinu obrade i funkciji koje žbuke trebaju ispunjavati. S RÖFIX žbukama ste uvijek sigurni, jer, osim estetski atraktivnog elementa, služe i kao zaštita zidova od vremenskih utjecaja, kako u vanjskim tako i u unutarnjim prostorima. Osim toga, žbuka poboljšava akustičnu i termalnu izolaciju, omogućuje lakše održavanje zidova te ih priprema za daljnju obradu.

Tehnike žbukanja

Prema načinu ugradnje, žbukanje možemo podijeliti na ručno i strojno. Najstarija tehnika ravnanja zidova je ručno žbukanje te je ona vrlo zahtjevna i može rezultirati većom cijenom. Strojno žbukanje se nanosi kompresorskom pumpom te je ovakav način žbukanja brz i daje bolje rezultate od ručnog žbukanja.

Žbukanje može imati višestruku namjenu, tehničku, higijensku i estetsku. Pod tehničkom namjenom žbukanja podrazumijeva se bojenje zidova ili lijepljenje tapeta, dok se u higijenskom smislu zatvara nepravilnost reška i spojeva, omogućuje lakše čišćenje i održavanje zida. Estetska namjena je oblikovanje zidne ili stropne plohe u skladu s arhitektonskim izrazom građevine.

Vrste žbuka

Žbuke možemo razlikovati prema sljedećim vrstama:

  • Mineralna žbuka
  • Plastična žbuka
  • Termožbuka
  • Silikatna žbuka
  • Žbuka od umjetne smole
  • Žbuka za vlažne prostore

U nastavku saznajte vrste RÖFIX žbuka i njihova svojstva.

 RÖFIX 510 Vapneno-cementna podložna žbuka

Podložna žbuka za unutarnje zidove, stropove i fasade s malim opterećenjem vlagom.

Za ugradnju obloga u obiteljskim kućama i stanovima, prikladno za prostore opterećene vlagom (do grupe opterećenja vlagom W4 prema ÖN B3346 – upotreba je ograničena isključivo na obiteljske kuće i privatne stambene prostore).

Osnova materijala:

Vapno

Cement

Visokokvalitetni lomljeni vapnenac

Lagani dodatak (mineralni)

Dodaci za poboljšanje obradivosti

RÖFIX 180 Primo unutarnja podložna žbuka

Podložna žbuka i žbuka za filcanje za unutarnje zidove i stropove na svim uobičajenim podlogama za žbuku.

Osnova materijala:

Odabrana vrsta gipsa

Vapno

Specijalni cement

Visokokvalitetni lomljeni vapnenac

Lagani dodatak (mineralni)

Dodaci za poboljšanje obradivosti

Bez umjetnih disperzivnih tvari

RÖFIX podložne žbuke pronađite u prodajnim centrima Termodinamike u Splitu i Zagrebu, a za sva pitanja i savjete možete kontaktirati naš odjel suhe gradnje.

Pratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook i LinkedIn te se prijavite na naš tjedni newsletter kako biste uvijek bili u toku sa svim trendovima, savjetima i proizvodima.