fbpx
Okućnica iz snova uz Samoborkine opločnike

Okućnica iz snova uz Samoborkine opločnike

Dvorište i vrt veoma su važan dio životnog prostora, stoga trebaju pružiti poseban ugođaj. U skladu s vašim željama i potrebama, te uz našu stručnu pomoć, učinite od svog dvorišta posebno mjesto za odmor i opuštanje. Samoborkini betonski opločnici i ploče su vrhunske kvalitete i idealno su rješenje, u skladu s prirodom – izrađene od prirodnih materijala, omogućuju neometano disanje tla, oticanje i isparavanje vode, zagrijavaju se manje čime se postižu ugodni mikroklimatski uvjeti. U današnjem blogu saznajte sve o Samoborkinim opločnicama i vrstama koje možete pronaći u Termodinamika prodajnim centrima u Zagrebu i Splitu.

Odabir boje

Različiti oblici, boje i površine opločnika i ploča mogu se kreativno kombinirati i ponuditi mnoga idealna rješenja za uređenje prema vašim individualnim željama i potrebama.

Boja koju odaberete pri opločenju i uređenju okućnice uvelike će doprinijeti izgledu vanjskog prostora, stoga uzmite u obzir nekoliko savjeta:

 • Uređujete li prilaz kući, prostor oko bazena, stazu u dvorištu ili natkrivenu terasu, važno je uzeti u obzir namjenu prostora koji uređujete. Za sve nenatkrivene površine i obavezno za površine oko bazena preporučujemo protukliznu završnu obradu, dok za natkrivene i zatvorene prostore preporučujemo brušenu obradu ploča koja je jednostavnija za održavanje.
 • Ukoliko nadopunjujete i povezujete već postojeće opločene jedinice, umjesto da tražite sličan tip opločenja, naš savjet je da pažnju posvetite komplementarnim bojama.
 • Obratite pozornost na detalje okućnice koji su jako bitni, kao i sama arhitektura, vanjske boje, ograda, postojeći zidovi, općenito pejzaž i bilje.
 • Naglasite detalje i dodajte bordure u opločenje okućnice kako biste postigli oku ugodan i zanimljiv detalj. Ako dodana boja odgovara detaljima fasade, istaka, špaleta, projekt uređenja će dati savršen izgled vašoj okućnici.

Odabir sheme

Zanimljiva shema postavljanja odabranog opločenja, bilo da kombinirate boje, različite vrste opločnika ili ploča, uz vaše želje i ideje te našu pomoć dati će vlastiti i jedinstveni rezultat.  S obzirom da većina Samoborkinih proizvoda pruža različite mogućnosti kombiniranja kod polaganja uzoraka, nekoliko stvari treba imati na umu:

 • Uzmite u obzir veličinu projekta i prostor te prilagodite shemu slaganja. Odaberite uzorak koji odgovara veličini i prostoru namjenjenom za uređenje. Općenito, manji formati bolje se uklapaju u manje prostore, dok je kod većih formata obrnuto. Za smireniji i opušteniji doživljaj odaberite uzorak u jednom ili najviše dva formata, pritom vodeći računa o boji. Kod manjih površina koristite jednostavnije i oku mirnije sheme kako dizajn ne bi prenaglasio prostor. Kod velikih površina mogućnosti su mnogo veće te se prilikom slaganja i kombiniranja opločnika ne narušava efekt dobiven samim izborom sheme i boja.
 • Razmislite o ograničavanju i označavanju prostora. Granica dodaje jedinstvenu značajku dizajnu, a može pomoći pri definiranju različitih područja (od vanjskog do dnevnog, kod ocrtavanja različitih nivoa, graničenja rubova, definiranja bazena i sl.). Razmislite o granicama pri planiranju projekta. Neki uzorci i sheme daju se lakše odnosno teže uklopiti u bordiranje i stoga je važno na početku obratiti pozornost i na to. Ovisno o tome želite li granicama smiriti ili zaigrati prostor, koristit ćete više ravnih i oštrih linija odnosno kružnih i zaobljenih.

 Naglašavanje detalja

Baš kao i kod uređenja unutrašnjosti pločicama ili nekim drugim elementima, kod uređenja okućnice bitno je odabrati glavni tip opločnika i njega naglastiti dodatkom još jednog tipa ili posebnog detalja. Vaš jedinstveni „touch“ neka bude:

 • Bordura (jedan, dva ili više redova) koja će vam pomoći u odjeljivanju vanjskog prostora različite namjene
 • Druga boja opločnika
 • Tepih od ploča ili opločnika drugog tipa kojim ćete naglasiti detalj (npr. prostor za ručanje, oko kamina ili roštilja itd.)

Pejzažna rasvjeta doprinosi izgledu okućnice i otvara prostor proširujući njegovu namjenu. Dodatno naglasite rubove šetališta, prostore uz bazene kao i ulaze i prilaze u stambene prostore.

Održavanje

Pravilna izvedba podloge

Kod pravilno izvedene podloge, voda se ne zadržava u podlozi i ne dolazi do slijeganja.

Prevencija korova u fugama

Kod pravilno izvedene podloge, nema zemlje ispod opločenja iz koje korov raste. Međutim, ako fuge i spojevi nisu ispunjeni i pravilno izvedeni, moguće je da s vremenom u fuge i spojeve u prazni prostor bude nanesena zemlja i smeće, koje u tom slučaju omogućava korovu da se primi i izbije na površinu.

Održavanje zimi

Ploče i opločnici bolje podnose zimske uvjete i promjene temperature od klasičnog betona. Pravilno postavljeni, odlično odolijevaju promjeni vremena tijekom sva četiri godišnja doba i odolijevaju pojavi pukotina uslijed smrzavanja. Da biste izbjegli oštećenje zimi, preporučujemo da prilikom čišćenja snijega koristite plastične lopate.

Vrste Samoborka opločnika

U asortimanu Termodinamike možete pronaći dvije vrste Samoborka opločnika – Atenu i Apolon.

ATENA

Tri dimenzije pravilnog oblika različitih kombinacija čine modul od 1 m² vrlo jednostavnim za ugradnju. Moderan opločnik ravnih linija je nepogrešiv odabir koji će se uklopiti u svako dvorište, park, šetnicu i slično. Atena opločnike možete pronaći i u Samoborkinim kreativ tonovima čija je specifičnost prošaranost boja kao i jedinstvenost boje svakog otiska koju nije moguće istovjetno ponoviti.

 • KREATIV SIVA bijelo-sivo-antracit;
 • KREATIV SMEĐA bijelo-svijetlo smeđe-tamno smeđe;
 • KREATIV ŽUTA sivo-žuto-antracit;
 • KREATIV CRVENA crveno-žuto-antracit

 APOLON

Osvojite sve pohvale i ostavite upečatljiv dojam koristeći ovaj sistem popločavanja čija je glavna prednost jednostavnost i čiste linije, a naglasak stavite na boju. Proizveden od kvalitetnog betona, ovaj opločnik je nepogrešiv odabir. U dvije dimenzije i kvadratnog oblika jednako je uklopljiv izgledom u tradicionalne ili moderne krajolike.

Osim kvalitete i vrhunskog dizajna, svi Samoborkini opločnici garantiraju dugotrajnost, izdržljivost, otpornost na eroziju i jednostavno postavljanje. Samoborkina proizvodnja je ekološki opravdana i orijentirana na maksimalnu iskoristivost materijala, proizvodi se mogu reciklirati te su time zadovoljeni svi kriteriji u pogledu zaštite okoliša.

Ukoliko se odlučite na kupnju Samoborka opločnika, kontaktirati možete naš odjel suhe gradnje u Termodinamici koji vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i savjete.

Pratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook i LinkedIn te se prijavite na naš tjedni newsletter kako biste uvijek bili u toku sa svim trendovima, savjetima i proizvodima za suhu gradnju.